Over Atypisch

Atypisch ontwikkelt websites en applicaties op maat en is specialist op het gebied van templating, WordPress, responsive design en SEO. We werken nauw samen met enkele grafisch ontwerpbureaus en zelfstandige ontwerpers en ontwikkelaars in o.a. Utrecht, Amsterdam en Rotterdam en werkte onder andere voor de Rijksoverheid, VNG, Beeld en Geluid, Radio 6, Royal Floraholland en VPRO.

Atypisch denkt met ontwerpers op alle fronten mee en is persoonlijk betrokken in het hele proces. Specialismen zijn advanced Cascading Style Sheets (CSS 3), PHP, MySQL, javascript (o.a. jQuery), WordPress Theming, Plugin ontwikkeling en interactie ontwerp.

Techniek is een middel en nooit een doel. De juiste informatie en visualisatie staat voorop; wat wil je vertellen en waarom? Van daaruit kunnen we een logisch interactieontwerp ontwikkelen. Samen met een ontwerper of ontwerpbureau kijken we naar de verschillende mogelijkheden en vervolgens naar slimme oplossingen in techniek.

 

 

Wordpress webdevelopment te Utrecht

“wat wil je vertellen en waarom?”

Achtergrond


In 1998 startte Marten met de studie Multimedia Design & Technology aan de Hogeschool Enschede en had destijds al enkele websites ontwikkeld. In 2004 behaalde hij zijn Master Interactieve Multimedia aan de HKU te Hilversum en schreef een scriptie over Open Content en de Muziekindustrie.

Marten was actief betrokken bij de Open Source en Open Content beweging en richtte samen met enkele enthousiastelingen naast Stichting Open Media ook de website Simuze op, een plek waar muzikanten gratis hun muziek konden uploaden onder een Creative Commons licentie.

Tijdens zijn studie schreef Marten zich in bij de KVK en begon al aan zijn eerste opdrachten als zelfstandig ondernemer onder de naam Atypisch. Zo’n 10 jaar verder staan er enkele honderden websites op zijn naam, custom online applicaties, nieuwsbrieven, webshops en meer.

Wordpress webdevelopment te Utrecht

Expertise


Atypisch heeft jarenlange ervaring op het gebied van webdevelopment, met als specialismen:

 

Theme development, Advanced CSS en Responsive design

Cascading Style Sheets (CSS) heeft zicht de laatste jaren sterk doorontwikkeld. Waar het eerst nog voornamelijk werd ingezet voor tekstuele opmaak is het inmiddels niet meer weg te denken uit een website of applicatie. CSS is de verbindende factor geworden tussen content en ontwerp, en maakt het mogelijk om ontwerpen volledig om te zetten naar code onafhankelijk van de programmeertaal of CMS waar de website later interactief mee kan worden gemaakt.

Responsive Design is een standaard geworden. Het gebruik van mobiel internet is elk jaar sterk aan het toenemen, en met de snelle technologische ontwikkelingen lijkt het erop dat de komende jaren de touchscreen devices als Tablets en Smartphones een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Door slim gebruik te maken van CSS, Jquery en PHP kan Atypisch uw website schalen naar de juiste breedte voor elk apparaat, kunnen bepaalde functionaliteiten worden uitgezet of toegevoegd of kunnen we zelfs een compleet andere vormgeving inzetten.

Met de komst van CSS3 zijn ook transities en animaties mogelijk geworden zonder gebruik van javascript, en in combinatie met HTML 5 belooft dit in de toekomst alleen maar breder ingezet te gaan worden.

Atypisch kan je ontwerp vertalen naar werkende templates, ongeacht welk CMS er voor zal worden ingezet. Ontwerpen kunnen o.a. worden aangeleverd als Photoshop of Illustrator bestand.

 

PHP en MySQL

Het ontwikkelen van PHP functies en templating in combinatie met PHP/CSS/Javascript is een mooie uitdaging. De vrijheid die de programmeertaal PHP biedt in combinatie met de gebruiksvriendlijke MySQL databases maakt het mogelijk om een breed scala aan eigen applicaties te bedenken en schrijven. Atypisch ontwikkelde onder ander al een Uren Registratie systeem, een facturatie systeem, een interactieve Google Map plugin en enkele WordPress plugins.

 

WordPress

Sinds 2003 werkt Atypisch al met Open Source software pakketten, en dan met name het Content Management Systeem (CMS) WordPress. Oorspronkelijk opgezet als weblogtool, inmiddels is het systeem uitgegroeid tot een CMS met een solide basis vanwaaruit elke mogelijk systeem kan worden ontworpen.

Atypisch ontwikkelt voor elke website een uniek CMS met specifieke wensen per website of gebruiker. Geen standaard ‘WordPress websites’, maar een op maat gemaakt CMS per website met WordPress als basis.

 

Javascript en jQuery

Het gebruik van Javascript (o.a. jQuery) in combinatie met CSS en PHP maakt het mogelijk om slimme interactieve oplossingen te bedenken. Denk hierbij niet alleen aan Slideshows, Highlights, Autoscolling, en Carousels maar ook het dynamisch inladen van content, het aan/uitzetten van bepaalde items binnen je website of het genereren van data.

 

Interactie Ontwerp

Het ontwerp van een website begint met een slim interactie ontwerp. Wat wil je vertellen en waarom? Hoe wil je dit laten zien en wat zijn de mogelijkheden? Met een breed netwerk aan ontwerpers en ontwerpbureaus kan Atypisch hierin adviseren.

 

 

Wordpress webdevelopment te Utrecht

Onderhoud


Veel websites ontwikkeld door Atypisch zijn gebaseerd op het CMS WordPress. Dit specifieke opensource CMS heeft zich door de jaren heen bewezen als een zeer flexibel, stabiel en gebruiksvriendelijk systeem met een uitgebreide documentatie en userbase. WordPress blijft zich voortdurend doorontwikkelen, en er verschijnen dan ook regelmatig updates. Dat betekent in veel gevallen dat de plugins (ook de door Atypisch zelf geschreven plugins) ook mee moeten ontwikkelen om bij een volgende update compatible te zijn met het CMS.

Om aan deze vraag te kunnen voldoen biedt Atypisch daarom ook onderhoudscontracten of strippenkaarten aan waarbij er vantevoren een aantal uur kan worden ingekocht en eventueel enkele specifieke werkzaamheden verricht kunnen worden.

 

 

WordPress


WordPress en Open Source Software

Sinds 2003 werkt Atypisch al met Open Source software pakketten,  en dan met name het Content Management Systeem (CMS) WordPress. Oorspronkelijk opgezet als weblogtool, inmiddels is het systeem uitgegroeid tot een CMS met een solide basis vanwaaruit elke mogelijk systeem kan worden ontworpen.

 

Alles is mogelijk

Elke website is uniek, en daarom zou ook elk CMS daar op aangepast moeten zijn. Atypisch ontwikkelt voor elke website een uniek CMS met specifieke wensen per website of gebruiker. Geen standaard ‘WordPress websites’, maar een op maat gemaakt CMS met WordPress als basis. Hierbij gaan we uit van een ‘less is more’ principe en wordt er een optimaal CMS samengesteld voor uw website.

In tegenstelling tot wat er vaak wordt beweerd is er qua ontwerp juist van alles mogelijk. Vrijwel alles wat je bedenkt kan worden omgezet in een werkend template met een database koppeling. Interesse? Kom eens langs of neem contact op.

 

Overige systemen

Atypisch kan met elk mogelijk CMS werken zolang het is gebaseerd op de programmertaal PHP en MySQL, of hierin de mogelijkheid heeft de CSS aan te passen. Naast WordPress heeft Atypisch onder andere gewerkt met Drupal, Bigtree CMS, CMS Made Simple, Indexhibit, Joomla en Mambo.

 

 

Wordpress webdevelopment te Utrecht

“Elke website is uniek, en daarom zou ook elk CMS daar op aangepast moeten zijn”

SEO


Het optimaliseren van content en toevoegen van o.a. benodigde tags en keywords, links en meer, ook wel Search Engine Optimization (SEO). Het is niet nodig om Google advertenties te plaatsen of externe partijen in te schakelen om gevonden te worden tussen het enorme aanbod op internet.

Atypisch helpt je gevonden te worden. Met een aantal slimme oplossingen en bewuste keuzes in content is het verschil al snel gemaakt. Interesse? Neem eens contact op.

Wordpress webdevelopment te Utrecht

Hosting


Atypisch verzorgt geen hosting, maar heeft goede relaties met enkele betrouwbare hostingpartijen en geeft daarin ook graag advies.

Om bepaalde Content Management Systemen naar behoren te kunnen draaien moet de server voldoen aan de juiste specificaties. Ook voor een succesvolle migratie of update is een goede communicatie en een betrouwbare partij onmisbaar. Atypisch regelt alle onderlinge communicatie, migratie en updates voor uw website.

Vragen over hosting of migratie? Neem gerust contact op!

Wordpress webdevelopment te Utrecht

“Atypisch regelt alle onderlinge communicatie, migratie en updates voor uw website”